4 titok a titán-dioxidos szappanhoz

4 titok a titan dioxidos szappanhoz

A titán-dioxid makacs jószág.
4 titka van.

Olvass tovább, ha ezt a kérdést te is feletetted már:

Mondja meg nekem valaki, miért nem fehérít a titándioxid!
Tettem már a lúgba, a masszába, a várt eredmény elmaradt. Mi lehet a hiba?
Mennyiség? 1 kg masszába mennyi az ideális?

A folytatásért kattints ide! >>>

4 titok a titán-dioxidos szappanhoz

1♥
Diszpergálni kell…

… olajban vagy glicerinben, lehetőleg tejhabosítóval.
Egyszerre érdemes többet bekeverni, és addig önteni / kanalazni / spriccelni a masszába, míg megfelel az árnyalat.
Nehézség, hogy mintes spriccelés után botmixerezni kell, hogy kiadja a színét! Lásd még: 4♥ pontban

2♥
Több kellhet belőle, mint gondolnád

Addig pakold a szappanba, míg a kellő fehér árnyalatot el nem éred. Kell némi tapasztalat hozzá, hogy eltaláld, elég sok kell belőle.
Minden massza más mennyiséget kíván, a sárgásabb masszák nyilván többet.

3♥
Alapos botmixelés

Itt nem elég a spatulás keverés, az nem oszlatja a kellő mértékben a fehér szemcséket!
Csak akkor látszik, ha mixeled.
És ezzel persze pudingosodik is.
Háromszori adagolás – háromszori mixelés – könnyen beton lesz a massza 🙁
És akkor ugye óne örvény és egyéb fincsiségek…!

A mixelés azért is nagyon fontos, mert ha nem elegendő mértékű, akkor a felvágás után látszanak a fehér szemcsék.
Sőt, a gonoszok még csíkoznak is!
Nem tragédia, de ha szebb is lehet…? 

4♥
Elszínező összetevők mellőzése: legyen alapból fehér

Ne feledd!
Nem muszáj a (sok) titán-dioxid, ha a masszád eleve fehér.
Ilyenkor inkább mellőzd a sötét növényfőzetet, repceolajat és elszínező illóolajokat például.

 

4 titok a titan dioxidos szappanhoz

Ez egy mangó péppel – mint 100%-os folyadékkal – készített szappan.
Alapból ilyen szép sárga színe van az érett gyümölcs turmixával – ennek a masszának egy részét fehérítettem:

4 titok a titan dioxidos szappanhoz

Az apró szemcsék itt nem a titántól vannak, hanem a mangó húsának miniatűr darabkái látszanak.
Néha járok úgy én is, hogy nem akarom tovább pudingosítani, így idő előtt abbanhagyom a berregést, na az meg is látszik a felvágás után.
Utólag okos a szappanos 🙂 

További gyümölcsös recepteket találsz a Szappanreceptkönyvben.

Fontos, hogy mikroszemcséset használj a titán-dioxidból, mert a nanoszemcsés változat veszélyes lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.