Szappankészítés blog - Segítség szappankészítőknek

Szappan Mentor

Szappankészítés allergiásoknak

Blog

Válaszok kezdő hobbi szappankészítőknek

Posted by on 08:00 in Szappankészítés | 0 comments

Válaszok kezdő hobbi szappankészítőknek

Mivel helyettesítsem a pálmazsírt? Miért olyan nagy szám a kókuszzsír? Nem találom a Nátrium laktátot a szappanreceptszámlálóban! Összezavarodtam az illatok között! Ha te is tele vagy kérdéssel, gyere és olvass, tanulj! Válaszok kezdő szappankészítőknek Én nem szeretnék és nem is fogok használni pálmazsírt. Sok recept alapja gyakorlatilag. Mivel lehet kiváltani? A pálmazsírt sertészsírral nagyon remekül lehet helyettesíteni. Arra azonban figyelj -és elejétől így szokd meg -, hogy bármit is olvastál, bárhogyan emlékszel is, MINDIG ELLENŐRIZD A MEGVÁLTOZTATOTT RECEPTET A LÚGKALKULÁTORBAN! (Ezt ajánlom akkor is, ha egy az egyben átveszed valaki másnak a receptjét. Az ördög nem alszik.) Van aki a kókuszt sem használja már szappanba. Szerinte nem jobb, mint a disznózsír. Míg a pálmazsír és disznózsír némileg párhuzamba állítható, mint bázis-zsír a szappankészítésben, addig a kókuszvajról és a disznózsírról nincs értelme vagy-vagy összefüggésben beszélni. Mindkettő mást tud, és ha mosakodásra használt szappanról van szó, akkor a kettőt együtt érdemes használni. Megfelelő arányban használva és egyéb más olajokkal tudatosan kombinálva a kókuszvaj nem szárít, és olyan, nagyon előnyös tulajdonságokkal ruházza fel a szappant, amit hasonló árú olaj nem tud adni neki. Ki lehet hagyni, persze, abból is szappan lesz, ez nyilván ízlés dolga. Erre a kérdésre magad is meg fogod találni a választ, a következőképpen: készíts mindkét félét, majd kipróbálás után dönts, melyik összetétel tetszik jobban, melyikkel kellemesebb mosakodni. A saját tapasztalat a legfontosabb, hisz mindannyian mások vagyunk. A száraz bőr problémája Shea vajat, mandulaolajat szeretnék tenni szappanba. Nagyon száraz a bőröm, és a sima szappan (elsőm) szárítja a kezem nagyon. Egy kanál joghurt van benne. Mikor tegyem ezeket bele a szappanmasszába? A zsírokkal vagy később? Gyanítom, hogy zsírfeleslegként akarod használni mindkettőt, de lényegében a mennyiség mindegy is a válasz szempontjából Mivel már sokat böngésztél a témában, bizonyára találkoztál azzal a szappankészítési irányzattal, melynek hívei a superfat-et szalagfázisnál adják a szappanmasszához. Az lenne ennek az értelme, hogy kevésbé szappanosodjon el ez a mennyiség, mint a többi olaj, több értékes, ápoló anyag maradjon “lúgházasság” nélkül. Nem találtam arra nézve hiteles forrást, mely bizonyította volna ennek a feltételezésnek az igazságát, és a tapasztalataim is azt bizonyították, hogy semmi különbség végeredmény tekintetében a két módszer között. A másik módszer szerint az olajokat egyszerre keverjük a lúgoldttal – én ezt tanácsolom neked is, de nyugodtan próbáld ki a különbséget. (Az fog számodra jobban működni, amiben a kipróbálás után jobban hiszel.) A nátrium-laktátot nem bőrápoló hatása miatt tesszük a szappanba A Na-laktát is jót tesz a száraz bőrnek? És keményíti a szappant. Vagyis a kiszámolt szappan milyenségét befolyásolja. A lúgkalkulátorban nem leltem lehetőséget, hogy beírjam a Na-laktátot, vagyis már nem olyan kemény lesz, mint azt a kalkulátor “gondolja”. Akkor ezeket a részeket ne is nézzem a kalkulátorban? A kérdésben benne is van a válasz: a laktát egy teljesen veszélytelen anyag, amit a szappan keménységének fokozásáért alkalmazunk. A kalkulátorok funkciója az, hogy a használni kívánt olajmennyiségekhez segítsen kiszámolni a lúgmennyiséget, ezen kívül néhány extrája az, amiről itt is beszéltünk már. A használható adalékok sora végtelen, a számlálók ezeket nem tartalmazzák. Teljesen összezavarodtam. Van az olcsó (nagyon olcsó) illóolajnak nevezett dolog és az illatolaj. Utóbbi full mesterséges. … Akkor semmi hasznuk, maximum finom illatot adnak, ugye? De az olcsó illóolaj lehet, hogy kicsit de használ? Vagy ez is max finom illatot ad? Mert árban még drágább is, mint az illatolaj. … az illóolaj. Kérdezzem meg őket, hogy hogy nyerik ki az...

read more

Ingyenes Szappankészítés Teszt

Posted by on 07:14 in Haladóknak, Kezdő szappankészítőknek, Kezdőknek, Szappankészítés | 0 comments

Ingyenes Szappankészítés Teszt

Tudni akarod, milyen szintű a szappankészítő tudásod? Töltsd ki most az ingyenes szappankészítés tesztet! Egykettőre kiderítheted vele, milyen szinten állsz a szappankészítésben! Ingyenes Szappankészítés Teszt Benned is felmerült már, hogy milyen jó lenne elhelyezni a szappankészítői tudásodat egy képzeletbeli skálán? Most nincs más dolgod, mint végigkattintgatni a 10 kérdésből álló tesztet, és 36 órán belül megkapod az eredményt tőlem! Ráadásként itt az alkalom, hogy csatlakozz a SzappanMentor közösséghez is (csak Hírlevél-olvasóknak)! Ide kattints, ha szeretnéd kitölteni a 10 pontból álló Ingyenes Szappankészítés Tesztet!...

read more

Alapkérdések és válaszok kezdő hobbi szappankészítőknek

Posted by on 11:43 in Kezdőknek, Szappankészítés | 0 comments

Alapkérdések és válaszok kezdő hobbi szappankészítőknek

Viki kérdései egy kíváncsi, mindent tudni akaró kezdő kérdései lúgkalkulátorról, pálmazsírról, sertészsírról, kókuszzsírról, vajról és egyebekről. Talán pont Te is ezekre a szappankészítős kérdésekre keresed a választ? Mindenki elkezdi valahol! Alapkérdések és válaszok kezdő hobbi szappankészítőknek Szóval eddig inkább csak olvasgattam-nézelődtem. Lúgkalkulátort találtam, De receptszámlálót nem. Vagy ez ugyanaz? Igen, lúgkalkulátor = Szappanreceptszámláló vagy -számoló Az még a kérdésem, hogy a disznózsírra miért írják a számlálók, hogy nem habzik és a tisztítási hatása nulla??? Ez szerintem butaság! Ezek az értékek csak más (elszappanosított) zsírok, olajok értékeivel összehasonlítva értékelhetőek, és ún. tapasztalati értékek. A múltban kíváncsi szakemberek fogták a zsírokat és olajokat, és mindből készítettek 100%-ban csak az adott zsírt tartalmazó szappant, majd fogták őket, és összehasonlították a szappanokra legjobban jellemző tulajdonságok szerint (lsd. lejjebb és a kalkulátorokban). A kapott tapasztalatokat próbálták számokban kifejezni. Valahogyan így tudom elképzelni, de ez persze csak feltételezés, amit a megértés kedvéért írtam le. Úgy kell őket értelmezni, hogy – példán keresztül – ha a legnagyobb habot képező olajnak ugyanezt a tulajdonságát mondjuk X számnak vesszük, akkor ahhoz a sokkal jobban habzó értékhez viszonyítva a sertészsíré minimális, azaz 0 (nulla, esetleg 1-2). Ha jobban “megkapirgáljuk” a dolgot és szorgalmasan kattintgatunk, akkor láthatjuk, hogy a legtöbb olaj és zsír ugyanolyan minimális habzó értékkel rendelkezik, mint a sertészsír. Ez tehát nem azt jelenti, hogy a tiszta zsírszappan nem habzik, hanem azt, hogy sokkal kevésbé habzik, mint a tiszta kókuszolajból készített – hogy a példánál maradjunk. Még egy, hogy jobban tudjuk értelmezni ezt a dolgot: az olívaolaj habzó értéke is szinte láthatatlan a kalkulátorban, de ha elkészíted a tiszta olívaszappant, akkor tapasztalod, hogy krémes, lágy, nagyon jól ápoló szappan. Habja ugyan valóban nincsen a hagyományos értelemben, de ettől még csúszik, olvad, kiválóan használható. Amit a habzásról leírtam, érvényes az összes többi tulajdonságra is: keménység, tisztítás, ápolás, krémesség. Összegezve A kalkulátor megjelenített tulajdonságai kizárólag a zsírok tulajdonságainak egymáshoz való hasonlításában értelmezhetőek. Házi feladat: nézd meg, mik a jobb habzó értéket mutató olajok! (Nem találsz túl sokat majd, s némelyik drága.) Vajat leltem az egyik kalkulátorban. Az hogy jó szappanba? A vaj ugyanolyan zsír – tejzsír -, mint a többi: egy állati eredetű zsír, következésképp ugyanúgy lehet szappan belőle, mint más zsírokból – ilyen egyszerű ez. Azért lehet elsőre furcsa, mert nagyon megszoktuk, hogy ennivalóként értelmezzük. Példának megint a kókuszvajat mondom: a nem hidrogénezett kókuszvaj értékes étkezési célokra is! Számtalan előnye van ezzel sütni-főzni, egyre több étrend-minta ajánlja, használják a paleo-ban, és számos más diétában is ajánlott. Ugyanígy példa lehet még a hidegen sajtolt olajok beépítése az egészséges életmódba, de említhetném az olajrágást is, mint hatékony méregtelenítőt. Az ‘Alapkérdések és válaszok kezdő hobbi szappankészítőknek’ témát hamarosan folytatjuk! 8 hetes Szappankészítés Kihívás! 1 adag szappan = 8 hétnyi tapasztalat, kattints a képre és nevezz...

read more

3 egyszerű lépés a tökéletes kecsketejes tömbszappanért

Posted by on 06:40 in Gélesedés, Haladóknak, Hibajavítás, Szappankészítés | 0 comments

3 egyszerű lépés a tökéletes kecsketejes tömbszappanért

Olvasd el ezt a posztot, ha neked is gondot okoz a kecsketejes szappantömb túlmelegedése! Anna leveléből idézek, akinek ma kora reggel gyorsan össze is szedtem a jó tanácsokat 3 egyszerű lépés a tökéletes kecsketejes tömbszappanért Amit viszont az utóbbi időben mindig elrontok, az a kecsketejes szappan, pedig az első pár készítés során mindig tökéletesek voltak. Mostanában a felvágáskor a közepén levő üregből folyik az olaj, kidobandó. Nagyon sajnálom a sok drága alapanyagot, de menthetetlenek. Ha kisebb szilikon formába öntöm, akkor hibátlanok. Valószínűleg a tömbben való öntéskor rontok el valamit, de mit, ha ugyanígy készültek régebben és jók voltak? Rejtély…. A Nálad mostanában előforduló rejtélyről: Nagy mennyiségű olajkiválás a szappantömb közepén keletkezett üregben = TÚLMELEGEDÉS Sok hasonlót tapasztalhatunk az évek során, megerősítelek ebben. Úgy értem, ugyanúgy csinálunk dolgokat, a végeredmény mégis más. Jelesül: rosszabb. Van, hogy csak azt gondoljuk, hogy ugyanúgy csináljuk, de valami apróságot mégse, csak egyszerűen észre sem vesszük a máshogyan-t. Van, hogy tényleg ugyanúgy csináljuk, de VALAMI más MÁS lett mégis, mint korábban. Alapanyagok minősége, a hűtés és a melegítés kérdésköre, botmixer váltás, a kecsketej beszerzési forrása és összetétele, zsírtartalom, stb. Mondok egy triviálisnak tűnő példát: más évszak van. Ennek sokkal több köze van a dologhoz, mint elsőre gondolnánk. Hány fokosak az eszközeid és a formád télen? És a helyiség, ahol dolgozol? És nyáron mi a helyzet a szobahőmérséklettel nálad? Ugye…? Képtelenség, hogy mindig, minden egyforma legyen – és akár egyetlen megváltozott tényező elég a rejtélyhez #1 A hőmérséklet a ludas Rengeteget számít a konyha, lakás hőmérséklete, és persze az olajoké, lúgé is. No és a kulcs: a tejes lúg. Van-e folyadékhőmérőd, esetleg maghőmérőd? Amíg nem használtam, gyakran jártam én is így, ahogy írod. Azután vettem egyet és elkezdtem figyelni az alapanyagok hőmérsékletét, és menet közben mindig “belemértem” a masszába is. (Ez most olyan “telesoppos” lett, de tényleg így volt 🙂 ) Nagyon érdekes dolgokat figyeltem meg, és elkezdtem kísérletezni. Ha nincs hőmérőd, érdemes rá áldozni 1-2 ezer ft-ot. #2 Készítsd úgy a tejes lúgot, hogy legyen hidegebb egy kicsit, mint ahogy eddig csináltad Rengeteget számít 1 fok eltérés is! Törekedj arra, hogy a jégkása nagyon jeges legyen 🙂 Annyira, hogy a kész lúgoldat szinte teljesen fehér maradjon, egyáltalán ne legyen – még csak citromsárga se! Az olajok hőmérséklete éppen csak 40 fokos legyen, és persze az illatokkal is legyél mértékletes. #3 Ne takard a tömbformát! Még folpack-kal se nagyon, vagy azonnal szedd le róla, ha a forma oldala langyosodni kezd. Ne aggódj a szappanpor miatt, azt könnyen el lehet tüntetni, de alkoholos spriccel meg is előzheted, és akkor nem fog hiányozni a takarás. Ha langyosodik a forma oldala, zsupsz, be a hűtőbe vele, és fél óráig rá se nyiss! Fél óránként elég ellenőrizni ilyenkor. Ha visszahűl az oldala, csak akkor vedd ki, de mindig tapogasd az oldalát, és addig csináld ezt, míg el nem telik jó pár óra, amikor már kezd lenyugodni a lúg benne. Persze teraszra, udvarra is teheted a hűtő helyett, ha van ilyened. A szilikonban azért nincs ilyen gond, mert kis mennyiségű a massza, nem tud átforrósodni. Azért vagyok biztos abban, hogy a hő okozza nálad a problémát, mert tipikus jelenségek, amikről írsz. Ne dobd ki! Tudom, hogy keserves érzés, de még mindig jobb az újraolvasztás, mint a kuka! A középen kivált olajat pótold vissza, mert az hiányozni fog ugye belőle, ami kifolyt a tálcára, asztalra…...

read more

Szappankészítés kihívás – Hogyan változik a friss szappan 8 hét alatt?

Posted by on 19:00 in Adalékok, Esettanulmány, Haladóknak, Kutatás, Recepttervezés, Szappankészítés, Szappanrecept, Színezés, Tartósság | 0 comments

Szappankészítés kihívás – Hogyan változik a friss szappan 8 hét alatt?

Te is jártál már úgy, hogy a friss szappanod csodásan nézett ki, de pár hét után már csalódottan szemlélted? Kíváncsi vagy, mi lehet emögött, és szívesen meg is osztod a tapasztalataidat? Olvass tovább, ha érdekelnek a válaszok! Ha Te is túl vagy már néhány adag házi készítésű szappanon, akkor tudod, hogy a friss szappanmassza első kritikus időszaka az a bizonyos elkészítés utáni 1. nap. Ekkor áll fenn a veszélye a túlzott felmelegedésnek, ekkor kell a legjobban odafigyelni a kiöntött masszára. Különösen igaz ez akkor, ha tömbformába tettük. Tegyük fel, hogy minden szuperül ment, és Te és a szappan, szóval mindketten sikeresen túléltétek az 1. 24 órát. Azt gondolnánk, hogy most már fellélegezhetünk, minden OK lesz 🙂 Ám ez nem mindig van így, bőven akadhatnak még keserves pillanatok… Szappankészítés kihívás   Az érési idő hetei alatt rengeteget változhat küllemében a szappan Kíváncsian várom, Neked mi a tapasztalatod, írd meg a poszt alatt! Én az elmúlt évek alatt a következőkkel barátkoztam több-kevesebb sikerrel: #1 Szappanpor Ez a pár órás szappanon is előjöhet, de olyan is van, amikor csak hetekkel később jelenik meg. És néha egészen alattomosan, nem egyszerre lesz fehér ám, neeeeem! Olykor nap nap után lesz mindig egy kicsivel színtelenebb a szappan. Ha pár napig nem nézel rá, igazából csak akkor lesz feltűnő a dolog – és esik le a tantusz… #2 Színvesztés Több adalékanyag van, ami NEM őrzi meg a színét tartósan a szappanokban. Ezek között vannak teljesen természetesek, és vannak nem természetesek is. Tudjuk, hogy vannak természetes adalékok, amik tartósan ragyogóan mutatnak és olyanok is, amik az idő múlásával egyre fakóbbak, majd hetek, hónapok alatt teljesen elvesztik a színüket. (Ez persze nagyban függ a mennyiségtől is, amit alkalmazol, és a mintázási technikától is.) A mesterséges színezők is okozhatnak nem várt dolgokat, ilyen pl. az a jelenség, amikor az érési időben a színek elkezdenek vándorolni: kvázi átszivárognak oda, ahova nem kívánnánk őket. #3 Meglepetés-színek Én így neveztem el azt, amikor pl. a várt lila szín helyett zöld lett a szappanom lilának szánt része 🙂 Máig nem jöttem rá, mi volt az oka, mert a pigment megbízható helyről származott, és máskor teljesen jó színt adott. Kecsketejes volt, de ez nem indokolta a dolgot… Te is jártál már így, ugye? #4 Méretváltozás A hideg eljárással készített szappannál és az átlátszó szappannál jelentős a térfogatcsökkenés az idő múlásával. Végeztél már ilyen megfigyelést? Ha nem, akkor ajánlom, nagyon egyszerű. TIPP Tégy félre minden adagból 1-1 darabot, és dokumentáld a tömegét hetente, vagy kéthetente, grammra pontosan 6 hónapon keresztül! Nem lövöm le a poént, de meg fogsz lepődni. Minden okunk megvan rá tehát, hogy ezeket a dolgokat tudatosan figyeljük, és tanuljunk belőlük! Elindítjuk a 8 hetes Szappankészítés Kihívást! Cél: A friss szappanok megfigyelése, dokumentálása és az eredmények beépítése a gyakorlati ismereteinkbe. Én is részt vehetek a Szappankészítés Kihívásban? Bárki jöhet, aki vállalja, hogy 8 héten át megfigyeli és lefotózza 1 frissen készített szappanját, majd elküldi az info@szappanmentor.hu e-mail címre. A friss szappan fotójával együtt ez 9 képet jelent (lsd. lejjebb is). Csak színezett szappannal vehetek részt a kihíváson? Nem. Bármilyen adalékkal készített szappannal jöhetsz, de akár natúrral is. Hány képpel kell neveznem a kihívásra? Kérlek, hetente 1 db fotót készíts, és küldj el nekem! Semmiképp se küldj többet! Ezek mentése és rendszerezése rendkívül időigényes dolog, ezért arra kérlek, Te válassz, ha több fotót is készítettél, és a legjobbat...

read more

Miért híres a szegedi szappan? Galambos Andor szappangyáros, Szolnok

Posted by on 18:08 in Kutatás, Szappankészítés | 0 comments

Miért híres a szegedi szappan? Galambos Andor szappangyáros, Szolnok

Több forrásban találkoztam már azzal, hogy a szegedi szappangyártók termékei messze földön híresek voltak a 19. században, és igen kelendőek voltak a nagy vásárokban. A leírások szerint titkuk abban volt, hogy másképp készítették a lúgot, mint egyebütt az országban: az alföldi szikes talajról gyűjtött sziksóból főzték. Az így főzött szegedi szappan a sziksó alapú lúggal keményebb és tartósabb volt, mint a hamulúgból készített. A sziksóról ebben a cikkben is olvashatunk, melyre a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban bukkantam az elektronikus katalógusban kutatva irodalom után. Miért híres a szegedi szappan? Galambos Andor szappangyáros, Szolnok A lapkivágatot, mely az eredeti cikket tartalmazza, a könyvtár zárt raktárban őrzi, csak helyben használható. A megsárgult újságlap a Vegyi Ipar c. szaklap 1931. évi február 1-jei számából származik. A lapkivágat Szőke Mihály könyvtáros hagyatékából maradt ránk, aki múzeumigazgató volt 1944-1949-ig a szegedi múzeum és könyvtár élén. Szőke Mihály azért tette el a cikket, mert ő volt az a könyvtáros, akit a szerző így említ bevezetőjében: “Szegeden akadt a multkoriban egy kis szabad időm… …és utána néztem egy kevéssé a dolognak. Először Szeged város büszkeségébe, a Somogyi-könyvtár-ba mentem. Meg kell adni igazán meglepően sok magyar, német, sőt francia könyvet találtam a szappanfőzésről, sokkal többet mint a budapesti egyetemi vagy városi könyvtárba, a szegedi szappan hírességéről azonban nem találtam egy írott sort sem. Elhatároztam tehát, hogy felkeresek egy régi szappanfőzőt. A szivélyes szegedi könyvtáros halványan emlékezett is egyre, azonban a műhely helyét nem tudta, sőt még a nevét sem; három-négy utcát is említett, ezek egyikében, úgy mondta, bizonyosan megtalálom. “Megismerheti a házat arról, hogy egy gyönyörű kovácsoltvas cége van.” Rettenetesen sokat járkáltam, sorra vettem az összes emlitett utcákat, mig végre megtaláltam. A ház két méterrel mélyebben fekszik, mint a többi, még árviz előtti épület. Az a jó könyvtáros nem hogy azt mondta volna, hogy ez az egyetlen ház az egész környéken, emlyhez 8-10 lépcsőn kell lemenni, ötször is elmentem előtte…” Galambos a portára betérvén igencsak elcsodálkozott, mert egy szép, tiszta, virágoskerttel övezett házat talált a kapun belül. Azért volt ez számára szokatlan, mert “a virágok nem bírják a lugok és egyéb nyersanyagok közelségét”. A szegedi szappanról kérdezősködött az öreg Seizler Jánostól, aki már néhány éve nem dolgozott. “A mester egy öreg, kedves, pirosarcu, régivágásu öntudatos iparos, akinek nyelve csak nehezen oldódott meg. Régi, elmult, elfelejtett dolgokról volt szó. A hires sziksóval ő is csak kezdő korában dolgozott szegedi “Zászlósy nagy gyertyás mesternél, ki mint a többi magyar szappanos, tönkre is ment, mikor az uj és olcsó nátront kezdték használni, de ő kitartott a régi eljárás mellett.” A szegedi szappan titka Galambos Andor szolnoki szappangyáros a következőkben leírja, hogy az öreg mester beszámolója alapján a szegedi szappan a sziksótól “sokkal keményebb, erősebb és ezáltal minőségében jobb és tartósabb lett, mint a másutt készült szappanok”. Ezt az állítást számos más forrás alapján igazoltnak tekinthetjük, közülük most egyet idézek. “A szegedi szappan versenye a soproni vásárokon és piacokon is gondot okozott. 1835-ben a soproni szappanosok panaszt tesznek a tanácsnál, hogy a soproni kereskedők és iparosok vásáron kívül árusítják a szegedi szappant, s ennek eltiltását kérik.” (forrás: Magyar Néprajz, Anyagi kultúra, kézművesség, A kézművesség szerepe a falu anyagi kultúrájának alakításában, Feldolgozó iparágak, Élelmiszer és vegyipar http://mek.niif.hu/02100/02152/html/03/3.html) Az a bizonyos sziksó A sziksóból lúgot készíteni a forrás szerint nagyon körülményes munka volt, ezért a szappangyártók mellett egy külön foglalkozás volt a lúgosoké. A sziksóval készült lúgoldat csodaszernek számított....

read more

Szappanszínezés pigmenttel – Tényleg gond, ha elszíneződik a habja?

Posted by on 18:59 in Adalékok, Haladóknak, Szappankészítés, Színezés | 4 hozzászólás

Szappanszínezés pigmenttel – Tényleg gond, ha elszíneződik a habja?

Téged is zavar, ha a szappan habja nem teljesen fehér? Vagy semmi bajod azzal, ha a feketekávéval készített szappanod kicsit elszínezi a vizet? Bárhogy is vélekedsz, érdemes elolvasnod ezt a bejegyzést a szappanszínezésről >>> Szappanszínezés pigmenttel “Karácsony előtt készítettem az első kozmetikai pigmenttel színezett szappanomat, ami használhatatlan, mert piros levet ereszt. Talán sokat tettem bele? A videókon azt látom, hogy az erős színű szappanoknak is fehér habjuk van. Nekem még a kávés, fahéjas, kakaós szappanjaim is engedik a színüket, csak halványan, de mégis zavaró. Akkor, hogy is van ez?” Ez az olvasói kérdés mindjárt 3 dolgot vet fel, nézzük meg ezeket közelebbről, egyenként. Szappanszínezés pigmenttel #1 Problémafelvetés “Karácsony előtt készítettem az első kozmetikai pigmenttel színezett szappanomat, ami használhatatlan, mert piros levet ereszt. Talán sokat tettem bele?” A szappan által pirosra festett víz nem (feltétlenül) függ a felhasznált pigment mennyiségétől, sokkal inkább a minőségtől. Utóbbi megértéséhez azt kell tudni, hogy amit pigmentnek hívunk, az elvileg természetes, ásványi eredetű: oxidok és ultramarin. Nekem eddig szerencsém volt ezekkel, vagy inkább így fogalmaznék: jó terméket sikerült választanom, megbízható helyen. Nem sokszor alkalmazom, de eddig mindig sikerült igazit vennem, ezek nem “festették” a vizet, sem a habot. Ha fest a pigment, az azt jelenti, hogy szintetikus festéket tartalmaz. Szintetikus = A természetben nem található meg; mesterségesen állítják elő. Mi segít színezéket választani? Egyedül a természetes színek használata. Tulipiros, hupilila, stb. – legyen gyanús, mert nem természetes szín! Biztos, hogy nem ásványi anyaggal színezik az ilyen porokat. Ha már így sikerült az a szappanszínezés… Miért zavar minket, ha színes a szappan habja is? – Mert árulkodik, hogy nem ilyen színezéket akartunk – Mert befoghat dolgokat, amihez hozzáér a hab – Mert ahányszor használjuk, csak a fiaskó jut eszünkbe róla Mik a tények? – A fenti 3 zavaró tényezőből 2 érzelmi alapú – szappanunk minőségét, értékét nem az határozza meg, hogy színes-e a habja, vagy fehér >>> ha minden más rendben van, tulajdonképpen miért is érezzük magunkat rosszul…? Mi a megoldás? Soha ne feledd, hogy a legalaposabb tudást a gyakorlatból szerezheted! Használj működő recepteket, és gyakorolj! – ismerősen hangzik, ugye? 🙂 Az az ismeret, amit saját tapasztalásoddal szerzel meg, mélyen beépül az agyadba. Utánaolvasol, hogy miért történt, mi áll mögötte, igaz? Levonsz egy csomó következtetést, és meg is jegyzed ezeket alaposan, ezáltal mélyebbé és szerteágazóbbá válik a tudásod. Soha ne bánd azt, ha nem mindig sikerülnek a szappankészítős terveid! Nem azt mondom, hogy ezután tapsikolj és indián örömtáncot lejts, ha valamit elnézel, vagy szerencsétlenül jársz, de keresd meg rögtön a jó oldalát is! Ha ez megvan, rögtön más színben látod a dolgot, majd meglátod  🙄 #2 Problémafelvetés “A videókon azt látom, hogy az erős színű szappanoknak is fehér habjuk van.” Amint fent láttuk, a valódi pigmenttel színezett szappanok nem festenek (és nem is “véreznek”). Az a véleményem, hogy nem feltétlenül csak a természetes eredetük miatt, hanem azért sem, mert elég intenzíven színeznek ahhoz, hogy kis mennyiséggel is célt érjünk. Ezt könnyen ki lehetne tesztelni, de én nagyon sajnálnék extrém mennyiségű, jó minőségű pigmentet pazarolni az összehasonlításhoz. Mit látunk a levélben hivatkozott szappanos videókon? Mások gyakorlatát, amiből igyekszünk magunknak következtetéseket levonni. És valóban, vannak olyan videók is, amelyeken az elkészített szappanokat érési idő után kipróbálva is megmutatják. Igaz, ezek elég ritkák a többihez képest, hiszen 2 lépésben kell felvenni, majd szerkeszteni és vágni pár hét különbséggel, de tényleg vannak...

read more

Allergiák természetes kezelése – Allergiásoknak 5 percben

Posted by on 14:07 in Allergia, Hisztamin, Keresztallergia, Könyvajánló | 0 comments

Allergiák természetes kezelése – Allergiásoknak 5 percben

Allergiák természetes kezelése, Dr. Sigfrid Flade Az 5 perces könyvajánló sorozatban ezúttal egy olyan kötetet mutatok be, melynek – bár 1999-ben jelent meg magyarul – minden allergiás könyvespolcán ott  helye. A magyar kiadást Dr. Balaicza Erika szerkesztette, akinek a nevével már találkozhattál, ha allergológus szakértőt kerestél a neten, de ismerősen csenghet a neve közösségi oldalak orvos-ajánló posztjaiból is. A könyv jól tagolt, azoknak külön ajánlom, akik szeretik a kéthasábos tördelést az oldalon belül, a képeket és a színes hátterű kiemeléseket. Milyen folyamatok játszódnak le az allergia során? Amikor az allergiát kiváltó anyagok kapcsolódnak egy különleges immunsejt (masztocita) felszínén található fehérjeanyaghoz, az immunglobulin E-hez (IgE), akkor a masztocitából egy speciális szövethormon, azaz hisztamin szabadul fel. Mi váltja ki az allergiát? (Dr. Sigfrid Flade) #1 Penészgombák #2 Atkák #3 Házipor #4 Állatok #5 Virágpor Az allergia kezelése A szerző a szénanátha, az asztma, a neurodermatitisz és az élelmiszer-allergia kialakulását, tüneteit bemutatva ismerteti a hagyományos kezeléseket és a biológiai kezeléseket is. Még több infó a kötetben, KATT A KÉPRE!...

read more

Szappankészítés tökmagolajjal

Posted by on 17:23 in Adalékok, Haladóknak, Recepttervezés, Szappankészítés, Színezés, Természetes bőrápolás | 0 comments

Szappankészítés tökmagolajjal

Új sorozat indul! Hétről hétre megismerkedünk azokkal az olajokkal, amik felhasználhatóak a szappankészítésben. Azért kezdünk a tökmagolajjal, mert erre érkezett a legtöbb szavazat a zárt Facebook-csoportban. (A csoport tagjai csak Hírlevél-olvasók lehetnek) Szappankészítés tökmagolajjal A sorozatban sorra vesszük az olajok tulajdonságait, azokat is, amelyek jellemzőek ugyan rájuk, de nem csak a szappankészítés kapcsán jó, ha ismerjük. Ezt azért tartom fontosnak, mert a hidegen sajtolt olajok zömét használhatjuk önmagában vagy mással keverve a bőrápolásban és masszázshoz is, de az ételeinket is egészségesebbé és változatosabbá tehetjük segítségükkel. A tökmagolaj olyan olajfajta, amihez könnyen hozzájuthatsz, hiszen Magyarországon is termesztenek olajtököt. Nézz szét a környékeden, hátha találsz a helyi termékek között kistermelőtől származót! Nálunk nyugat-Dunántúlon, Vas-megyében van a legnagyobb hagyománya. A jó minőségű olajok kívül-belül szépítenek! Mint minden olaj, így a hidegen sajtolt tökmagolaj is akkor a legjobb minőségű, ha első sajtolásból származik. Az olaj minőségére a színéből, állagából és illatából következtethetünk legjobban. Az első sajtolású tökmagolaj színe zöld, nagyon enyhe sárgás árnyalattal, de van olyan is, ami pirosas-barnás színre emlékeztet. Ha valóban színtiszta, hígítatlan tökmagolajunk van, akkor azt kell tapasztalnunk, hogy sűrűn folyó az állaga, semmiképp sem híg (mint pl. a finomított napraforgóolaj). Tökmagolaj összefoglaló Szín Zöld, sárgászöld, pirosas barna Illat Enyhén dióra emlékeztető illat, “mag-illat” Eltarthatóság Max. 2 év Tárolás Hűvös, száraz, sötét helyen, felbontás után hűtőszekrényben Milyen bőrtípusra alkalmazható? Minden bőrtípus ápolására ajánlott Milyen bőrproblémát orvosolhat? Száraz, repedezett bőr, apróbb bőrsérülések Felszívódás a bőrbe Gyors Vitaminok, természetes antioxidánsok, nyomelem-tartalom C, A és E vitaminban gazdag, tartalmaz foszfátot, Nátriumot, kalciumot, magnéziumot, szelént, vasat, cinket, rezet, mangánt Arány szappankészítéshez 5-10%, de több is lehet Zsírsavak Gazdag telítetlen, esszenciális zsírsavakban (omega-3, -6, -9) SAP (elszappanosítási szám)  0,139 Mire használható? Szappanokban és házi készítésű kencékben is Gasztro Salátaöntet, mártás, szendvicskrém, túrókrém, levesek, pirítós olajjal Egészségmegőrzés Szív-és érrendszer, emésztés támogatása, jó hatás a koleszterin-összetételre, prosztata-és húgyúti panaszok enyhítése. Olajkúrát is alkalmazhatunk! Szappankészítés tökmagolajjal A szappankészítés tekintetében a tökmagolajat használhatod a kedvenc bázisolajaidhoz extra olajként. Minél magasabb %-ban alkalmazod, annál sötétebbre színezi a szappanmasszádat, erre számíts. Változó, milyen áron juthatsz hozzá, de ha nem túl drágán szerzed be, akkor bátran tehetsz a szappanodba belőle az átlagos 5-10%-nál sokkal többet is, hiszen nagyon értékes, tápláló olaj. TIPPEK #1 A sötét alapszín miatt praktikus olyan adalékokban gondolkodnod, mint a kakaópor, őrölt kávé, sárgarépa, stb. Ha világos vagy fehér szappant szeretnél, akkor azt ne tökmagolajosra tervezd 🙂 #2 Nagyon jó párosítás sütőtök húsával elkészítve is. Ebben tökmagolajos szappanreceptet is találsz! Kiemelt kép: http://bit.ly/2jFKnN1 Használt...

read more

Hajmosó szappan készítése hideg eljárással

Posted by on 19:16 in Meleg eljárás, Recepttervezés, Samponszappan, Szappankészítés, Szappanrecept | 0 comments

Hajmosó szappan készítése hideg eljárással

Hajmosó szappan készítése hideg eljárással Jó hajmosó szappant készíteni elvileg ugyanolyan könnyű tervezni és készíteni, mint bármilyen más szappant. Mi az oka annak, hogy általában mégis nagy fejtörést okoz a szappant készítőknek a számukra megfelelő samponszappan megtalálása? Elizabeta levele jól megmutatja azt a dilemmát, amivel Te is találkozhattál már >>> “Megint csak kérdésem van, amelyre választ próbálok valahogy adni, de … Szóval egyszer vásároltam egy afrikai fekete szappantot, amelyen azt írja hogy, sheavaj+kókuszolaj+pálmaolaj+és darált kakaó az összetétele. A szappan jó arctisztító és egyben hajmosásra is nagyon ajánlatos. Na most előszedtem ezt a szappantot, meg is mostam vele a hajam, de muszáj volt balzsamot használnom, mert amúgy a hajamat sehogy sem lehetett megfésülni. De a hajam teljesen más ennek a szappannak a használata után. Ezt most azért írtam le, mert már régóta szeretnék egy hajmosó szappantot késziteni. tudom, van az ön receptkönyvében is egy recept. De én hideg eljárással szeretném és hogy valahogy úgy sikerüljön, hogy nem kéne ecetes vizet, meg balzsamot utána használni.” Igen, van hajmosó szappan recept is a receptkönyvben, érdemes kipróbálni. Nem kell hozzá meleg eljárás, működik hideg eljárással is (így került bele a receptkönyvbe, ami hideg eljáráshoz készül elsősorban). Jó is, hogy szóba került: a legtöbb hideg eljárásos szappanreceptet el lehet készíteni melegen is. A melegnek annyi a hátránya a hideghez képest, hogy jóval kevesebb formázási lehetőséget hagy nekünk, de cserébe előnyei is vannak. A hajmosó szappan magunk számára legmegfelelőbb receptjét – ha tetszik, ha nem – nekünk kell kikísérleteznünk, hiszen ami nekem bevált, az nem biztos, hogy Neked is meg fog felelni. Ehhez már szükséges a receptszámláló használata is. Van, aki nem használ a hajmosó szappan után savas öblítést, és úgy is kifésülhető a haja, de van, akinek úgy túl száraz lesz tőle. Olyan is van, akinek azért nem válik be, mert hajmosás után is zsírosnak érzi a haját.   8 tipp a hajmosó szappan készítéséhez #1 Indulj ki egy kipróbált hajmosó szappan receptjéből, VAGY #2 Tervezz egy olyan olajkombinációt, ami általában beválik a bőrödre! #3 Legyen ricinusolaj benne, ettől megfelelő lesz a habzása! #4 Ne használj zsírfelesleget! #5 A hajmosó szappanba ne keverj növényi részeket! #6 Használj alternatív folyadékokat, pl. gyógynövény-tea, sör #7 Próbáld ki tojás, E-vitamin, Panthenol (tápláló hatás), és citromsav hozzáadását (savas hatás) #8 Légy türelmes! Állíts össze, és tesztelj többféle hajmosó szappan receptet, és adj időt magadnak arra, hogy megszokd az új érzést, a hajad új tapintását, állagát! Fontos, hogy ne add fel, ha elsőre nem válik be egy adott recept. Amíg meg nem találod a számodra legjobb összetételt, addig készíts keveset belőle, és öntsd kisebb szilikon formákba. 250 gramm olajból készült adagokkal érdemes a tesztelést végezni. Megoldás lehet még, ha nem akarsz sem bolti balzsamot, sem ecetes öblítést használni, hogy készítesz magadnak egy natúr összetevőkből álló hajkondicionálót. Ha szeretnél a hajápolásra is természetes megoldást, akkor érdemes kísérletezni a hajmosó szappan elkészítésével és a használat mikéntjével. Szappanreceptek rendszerezése és...

read more
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com