Így döntsd el, hogy túlmelegedés, vagy megfázás

Szappan Mentor

Szappankészítés allergiásoknak

Így döntsd el, hogy túlmelegedés vagy megfázás

Posted by in Gélesedés, Hibajavítás, Kezdő szappankészítőknek, Szappankészítés

Így döntsd el, hogy túlmelegedés vagy megfázás

Túlmelegedés vagy megfázás?

Mindig melegíti a szívem, amikor olvasom, hogy milyen ügyesek és kitartóak vagytok a tanulásban!
Nemrég megint kedves levelet kaptam.
Erika kitöltötte az ingyenes szappankészítés szintfelmérő tesztet, és “beszélgettünk” is.
Szerencsére nem ijedt meg attól, amit tapasztalt az első szappanjai nyomán, hanem jókedvűen kérdezett a várható kilátásokról a szappanjait illetően.

Mi történt az első tanfolyami szappanokkal, és miért nem kell megijedni ettől?

A tanfolyamról mentem haza, és beszédbe elegyedtem a körúton egy eladóval. Meg is mutattam neki, a szappanokat.
Tehát kivettem a táskámból, de már tudom, hogy nem kellett volna… megfáztak!

Hazaérve tapasztaltam, hogy gyöngyözött a tetejük, az egyik szét is repedt!
24 óra múlva felszeleteltem, nagyon gusztán néznek ki, a fiam majdnem megette… azt hitte, sütemény! Amikor elmennek mellettük, azt mondják, hogy olyan mint ha süti lenne… nem tudják magukat visszatartani, hogy meg ne egyék.
Így most feldíszítettem őket levendulával és spárgával átkötöztem, hogy kevésbé legyen csábító!

A kérdésem, hogy ha kiszárad, ami jan. 16., használatba vételkor szét fog morzsolódni?
Ha igen, akkor mit tudok vele kezdeni?
A tanulópénzt meg kell fizetnem?! 🙂
Esetleg reszeljem majd le?

 

Erika, az a helyzet, hogy nem kell félned a leírtak alapján.
Az olajcseppek és repedés garantáltan túlmelegedést jeleznek!

Egyébként jól leírtad a megfázás jeleit, hisz erre gyanakodtál, de ne aggódj, a tiéd nem fázott meg.
Sőt, valószínűleg igencsak melege lehetett a friss szappanjaidnak 🙂
A melegedés nem árt a minőségnek, mint a megfázás, ezt nyugodtan használhatod.
Sőt, minél jobban átmelegszik egy szappan, annál tökéletesebben szappanosodik – csupán a túlmelegedés az, ami nemkívánatos jelenség.

A repedés rosszabb esetben nem áll meg repedésnél és olajcseppeknél, amik később felszívódnak, hanem fázisszétválás következik be.
Itt viszont egy határozott bele/összekeverés még segíthet.
Persze a dizájn akkor oda, de a szappan megmentve, rosszabb esetben fel lehet főzni, ha az olaj visszakavarása nem segít, végső esetben pedig marad a kisózás.
De ez ritka, ha megvan a megfelelő háttértudás, némi tapasztalat és óvatosság.

Ha küldesz képet, a fotóhoz írd meg még a megrepedt szapi összetételét is, akkor még biztosabbat tudunk majd (tejes? fahéj? szegfűszeg? milyen formába került pontosan?).
Tömb volt, az biztos, hisz szeletekről írsz. a tömbök gyakran gélesednek, hiába vannak hidegben, a folyamat, ha elindul, akkor képezi és tartja a hőt, míg a reakció le nem zajlik teljesen.

Olyan is van, hogy ez 6-7 óra elteltével kezdődik, minden előjel nélkül, lassan, vagy éppen hirtelen – tehát akkor, amikor már azt hitted, hogy nem lesz semmi, és nem is figyeled olyan gyakran.
Néha meg kiöntés után azonnal és hevesen.
Résen kel lenni vagy egy fél napig, ha van melegítő összetevő, de néha a nyári meleg is elég neki.

Túlmelegedés vagy megfázás – ezekről  többet olvashatsz mindkét blogomban, KATT A KÉPRE!

túlmelegedés

Nem szorosan, de itt is a hő jelentőségéről van szó, KATT A KÉPRE!
túlmelegedés

A megfázás jele a fehér réteg, ami nem keverendő össze a szappanporral, és érés után töredezik, jól írtad, KATT A KÉPRE!

Megfázott szappanról és a szappanporról

Bal oldalt: nem szappanporos – Jobb oldalt: szappanporos

Szappanreceptkönyv haladó hobbi szappankészítőknek

Mondd el a véleményed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Read previous post:
szappankészítés
Szappankészítés egy emberöltővel ezelőtt

  Szappankészítés egy-két emberöltővel ezelőtt Magyarországon Csodás képet kaptam kedves olvasómtól Betitől, kb. 40 éves szappanokról. Így ír Beti ezeknek...

Close