13 tipp a nyári szappankészítéshez

Szappankészítés

ÍRTA: Szappan Mentor

Csiszár Andrea vagyok, SzappanMentorként allergiásoknak és hobbi szappankészítőknek segítek a szappankészítésben és a saját üzlet felépítésében. Legyen a szappankészítés újra olyan természetes az otthonokban, mint régen!

Szappankészítés nyáron

Nyár van, friss zöldségeket, gyümölcsöket és gyógynövényeket használhatunk a most készülő szappanokban.
Érdemes télre is bespájzolni belőlük, akár szárítva, akár olajban tartósítva, esetleg fagyasztva – fajtánként más-más a lehetőség a tartósításukra.

Összegyűjtöttem 13 nyári szappankészítés-tippet

 

  • Gyümölcspürék, levek (eper, szeder, málna, barack, dinnye…)
  • Zöldségpürék, levek (uborka, sárgarépa, paradicsom)
  • Körömvirág
  • Menta
  • Citromfű
  • Gyermekláncfű (pitypang)
  • Levendula
  • Orbáncfű
  • Kamilla
  • Cickafark
  • Diólevél
  • Csalán
  • Kakukkfű

Szappankészítés

A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.
Ha szerencsés vagy, elég egy sétát tenned a kertedben, de ugyanezt a piacon is megteheted 🙂
Gyűjthetsz gyógynövényt olyan helyen, ahol nem éri levegőszennyezés, nyaralás, kirándulások alkalmával.

Mire ügyelj gyümölcsös szappan készítésénél?

A gyümölcsök cukor- és folyadéktartalmát vedd figyelembe a recept megtervezésekor!
A püréket a pudingosodás után add hozzá a készülő szappanhoz.
Ha a lúgoldáshoz gyümölcslevet használnál, mindenképp fagyaszd le, akárcsak a tejet! Ha először csinálsz ilyet, akkor először fele víz – fele fagyasztott gyümölcslével próbálkozz.

Cukortartalom:
A túlmelegedést megelőzheted, ha csak egyféle kockázati tényező van a receptedben: ha gyümölcsöt alkalmazol, akkor ne használj már újabb melegítő alapanyagot, pl. tejterméket, mézet, fahéjat, illatolajokat!

Folyadéktartalom:
Vedd alacsonyra (30-32 %) a folyadékarányt és fokozatosan adagold a pürét a masszába.

Szappankészítés

Erre is számíts:
Sok gyümölcs elveszti a színét a lúgos közegben.
Ezzel a praktikával magad is meggyőződhetsz a végeredményről anélkül, hogy egy egész szappan csalódást okozna.
Készíts egy kis adag lúgoldatot: egy dl vízben oldj fel egy kávéskanál nátrium-hidroxidot, majd ebbe tégy egy keveset a kipróbálós gyümölcsből.
Pár másodperc múlva látható lesz, hogy átalakul-e az eredeti szín.
Ez persze csak egy hozzávetőleges megítélést tesz lehetővé a szappan megjelenésével kapcsolatban, a semmibe ugrásnál mégis jóval elővigyázatosabb módszer 🙂
Természetesen nemcsak gyümölcsöt, hanem bármilyen más adalékot is próbára tehetsz a módszerrel.

Gyógy-és fűszernövények is kerülhetnek a szappanba…

… méghozzá több módszerrel is:

  • főzetként
  • felaprítva a pudingos masszába
  • macerátum formában
    (olajos növénykivonat, készítéséről az előbbi linkre kattintva olvashatsz)

Kiemelt kép: http://bit.ly/1BYKGJZ

Miért jó dolog szappant készíteni?

Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni. 

Töltsd ki az űrlapot, és kérd a tréninget!

Nézd meg ezeket is:

2 hozzászólás

  1. Molnárné Erdélyi Margit

    Kérdés ?
    Azt hallottam, hogy az encián mérgező, tehát az encián virág szirmokat nem használhatom illat ként szappankészítéskor ?
    Tisztelettel: Molnárné

    Válasz
    • Szappan Mentor

      Üdvözlöm és köszönöm szépen a bizalmát! Az encián valóban mérgező növény, semmiképp nem tenném szappan tetejére díszként, az illata kedvéért (sem). A szappanmasszába meg végképp nem, nemcsak azért, mert a lúgtól szín- és illatvesztés következne be, hanem azért is, mert minden része mérgező.

      Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com