frissítve: 2023. november
A CPOP eljárás lehetőségei a szappankészítésben
A CPOP eljárás (Cold Process Oven Process) egy különleges és érdekes lehetőség a szappankészítésben, amely számos előnnyel járhat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk ennek a technikának az alapjait és megtudhatjuk, mikor és miért érdemes alkalmazni a szappankészítés során.
Mi is az a CPOP eljárás és mikor érdemes bevetni?
A CPOP eljárás a hideg eljárásos szappankészítés egy változata. A hagyományos hideg eljárásnál a szappant hagyjuk kötni és keményedni idő és hő hatására, anélkül, hogy bármilyen külső hőforrást használnánk. A CPOP esetében viszont a szappanformát egy meleg sütőbe helyezzük, ami gyorsítja a kötési folyamatot és keményedést.
Az egyik legjobb alkalom a CPOP eljárás alkalmazására a nyári hónapokban van. A magas környezeti hőmérséklet miatt a szappan formája magától átmelegszik, szinte olyan hatékonyan, mintha CPOP-t használnál. Ez azt is jelenti, hogy nincs szükség sütő használatára, ami kényelmes és energiatakarékos megoldást kínál.
Nyáron élvezetes alternatívája a sütőzésnek
A CPOP módszer alkalmazása során érdekes megfigyeléseket tehetünk a szappan állagváltozásaival kapcsolatban. A szappant nagy melegben, kiöntés után egy könnyű törölközővel letakart formájában kitehetjük a szabadba, és figyelhetjük, hogyan változik az állaga a környezeti hőmérséklet hatására.
Végső soron ez az eljárás egy érdekes és hatékony alternatíva a hagyományos hideg eljárásos szappankészítéshez. Különösen a nyári hónapokban nyújt előnyöket, amikor a sütő használata nem szükséges. Ismerjük meg és használjuk ki ennek a technikának az előnyeit, hogy még izgalmasabbá és kényelmesebbé tegyük a szappankészítést! Az eljárás nagy előnye az is, hogy lerövídti az érési időt.
Tanuld meg az azonnal használható szappan elkészítését maceramentesen, lassúfőző nélkül!
Jól kifőzzük – Kétféle módszerrel – Melegen készített szilárd szappan MESTERKURZUS
Miért jó dolog szappant készíteni?
Ebben az ingyenes videótréningben megmutatom, milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged a szappankészítéshez. Valamint megnézzük, hogyan lehet kudarcmentesen csinálni.
Kérd most az ingyenes MiniTréninget!
Kövess a kedvenc social felületeken! (Megtalálsz ezeken Szappanmentor néven: Instagram, Youtube, Facebook, Pinterest)
Szia Andi!
Ha a sütőbe akarok gélesíteni le kel takarnom a masszát?
Ha nem kel letakarni akkor a párolgás következtében nem károsítja a lúg a sütőmet?
A kisebb szilikon formákban lévő szappan masszát is berakhatom a sütőbe?
Nagyon örülök és igazán gondoskodó vagy a csetlő,botló szappanozok felé.Fantasztikus ötlet ez a hangos segítség,hála és köszönet neked.
Válaszodat köszönöm! Szeretettel: Klári
Szia Klári, én köszönöm a visszajelzést, ez olyan jó, így nem csak beszélek bele a vakvilágba 😀 !!!
Nah, azt úgy képzeld el, hogy ami párolog, az nem a lúg, hanem a massza folyadéktartalma, nedvesség. Abban lúg nincs jelen, az nyugton van, lefoglalja az olaj, és szépen elvannak együtt a formában, egyik sem mozdul 🙂 És így a sütőt sem bántja szerencsére. Kipróbáltam a szokásos takarással is és anélkül is, nem észleltem különbséget. Kevesebb a gondunk, ha nem takarjuk. A szilikont is beteheted, viszont mivel ezek kisebbek, jobban kell figyelni, és lehet, hogy nem kell egy óra sem, és el lehet zárni a sütőt. Arra számíts, hogy kicsit durvább lesz a felülete, apróbb-nagyobb buborékok is lehetnek rajta, viszont cserébe nem kell 4 hétig érnie. Én másnap simán használom, ha kell, tökéletes.